Ogólnie o ogrzewaniu

Dodane: 27-11-2016 14:52
Ogólnie o ogrzewaniu nagrzewnice powietrza

Ogrzewnictwo a ekologia

Ogrzewnictwo to jedna z dziedzin, które najbardziej powodują wydalanie do środowiska zanieczyszczeń różnego rodzaju mających bardzo groźne konsekwencje nie tylko dla natury, ale i dla człowieka. Czy ogrzewanie w sposób ekologiczny jest możliwe, jeśli już w tak zaawansowanym stopniu zniszczyliśmy naturę? Jak się okazuje, z roku na rok pojawia się coraz więcej propozycji co do możliwości ogrzewania pomieszczeń w bardzo ekologiczny sposób, w minimalnym stopniu szkodzącym środowisku naturalnemu. Dobrym przykładem jest pod tym względem kocioł olejowy, który emituje do atmosfery o wiele mniej zanieczyszczeń niż tradycyjny kocioł węglowy. Być może w przyszłości więc będziemy świadkami prawdziwego przełomu w tej dziedzinie.


Ogrzewanie tradycyjne - piec węglowy

Piec węglowy w wykonaniu tradycyjnym ? tzw. piec izbowy, pozostaje w wielu gospodarstwach domowych głównym źródłem energii cieplnej. Jest kłopotliwy w eksploatacji, ponieważ:

wymaga dostarczenia ciężkiego paliwa (często po schodach),
wymaga nadzoru podczas palenia i wygaszania,
po rozgrzaniu emituje dużo ciepła, które po zgaszeniu paleniska stopniowo się zmniejsza. Po wieczornym ?napaleniu? rano w pomieszczeniu jest już zimno. Piec taki zabudowany w kuchni służy jednocześnie do przygotowywania potraw. Budową tradycyjnych pieców zajmuje się zdun.
Niekiedy do dawnych pieców zamiast palenisk węglowych montuje się palniki gazowe. Znacznie zwiększa to komfort eksploatacji (eliminuje konieczność noszenia ciężkiego paliwa, nadzoru podczas palenia i wygaszania, zapewnia możliwość ponownego zapalenia w każdej chwili, znacznie zmniejsza zanieczyszczenie powietrza, zapewnia łatwą regulację). Także możliwy jest montaż w takich piecach specjalnych grzałek elektrycznych (ich moc na ogół wymaga zasilania trójfazowego). Zapewnia to wysoki komfort (możliwe jest zastosowanie zegara sterującego, włączania na określony czas, często po taryfie nocnej, możliwa jest regulacja ? zwykle 3-stopniowa), chociaż piec rozgrzewa się wolniej niż opalany węglem czy (tym bardziej) gazem.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Ogrzewanie#Ogrzewanie_spalinowe


O komforcie cieplnym

Komfort cieplny ? stan, w którym człowiek czuje, że jego organizm znajduje się w stanie zrównoważonego bilansu cieplnego, tzn. nie odczuwa ani uczucia ciepła, ani zimna.

Dodatkowo komfort termiczny oznacza, że nie występuje żadne niepożądane nagrzewanie lub chłodzenie poszczególnych części ciała, na przykład chłodzenie karku i szyi przez przeciągi, czy nagrzewanie nóg przez ciepło promieniujące ze zbyt ciepłej podłogi. W przypadku pomieszczeń określenie uczucia komfortu jest problematyczne, gdyż jest ono odczuwane indywidualnie i subiektywnie. Ideałem byłby system gwarantujący jak najmniejszy procent ludzi niezadowolonych z panujących warunków.

Badania na temat komfortu cieplnego prowadził duński naukowiec i inżynier, Ole Fanger. Wyniki tych badań stały się podstawą do opracowania międzynarodowych norm, m.in. Polskiej Normy PN-EN ISO 7730:2006 (Ergonomia środowiska termicznego. Analityczne wyznaczanie i interpretacja komfortu termicznego z zastosowaniem obliczenia wskaźników PMV i PPD oraz kryteriów lokalnego komfortu termicznego).

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Komfort_cieplny



© 2019 http://refluks.net.pl/